Torsk!

Realisation, Jens åkte tidigt in till stan, ville ej missa rean. Vi andra sov till tio snåret med vissa undantag, en femåring var uppe och kollade läget ett par gånger. Vi åte vid ett med bröderna B och nu ska de vara med sin pappa nästan en hel vecka, usch! Men glad för deras skull, båda sönerna strålade när de såg sin pappa och detta missunnar jag dem inte.

Råkade somna på vägen hem från Älvsbyn, middag nere hos Maggan & Hasse,, a la deluxe. Potatis, karre, sås, kokta morötter, paprika, tomat och gurka. Efter detta fika,,, inte bara 7 sorter, mängder av fika hade de dukat upp och inte nog med det sen, godis, choklad och god julglögg. Nu har vi tackat för oss och gått upp till vårt hem, mätta i magarna och trötta. Tusen tack för god mat & trevligt sällskap.

Dagens dissning: Torskfisket

Dagens hissning: Isabella Lövin, journalist och medverkade på tv4 morgonnyheterna idag.
Hennes artikel:

Isabella Lövin: Ni begår miljömord på torsken, ministrar

Isabella Lövin.

Kära europeiska fiskeriministrar!

Ni har fått folkets förtroende att förvalta ett hav som tillhör oss alla. Inte fiskenäringen, inte er, utan alla oss medborgare som dessutom betalar miljarder av våra skattepengar årligen för att matfisken i våra hav ska förvaltas så bra som möjligt åt oss.

Nu har ni slutligen bevisat att ni inte är mogna denna uppgift.

Inte nog med att ni förskingrar medborgarnas pengar genom usel kontroll av fiskenäringen, vilket EU-revisionen konstaterade i en rapport häromveckan, eller att lönsamheten inom det europeiska fisket är sämst i världen, vilket en Kommissionsrapport konstaterade för en månad sedan - nu tycks ni dessutom begå rent

och överlagt miljömord på torsken i Kattegatt. Och dessutom helt i strid med er egen torskåterhämtningsplan (EG nr 423/2004).

Fiskeriverkets forskningsfartyg har som ni vet under hela året inte hittat ett enda torskyngel i södra och mellersta Kattegatt, och bara två årsklasser av torsk: ettåringar och tvååringar. I ett normalt hav skulle man hittat tusentals torskyngel, och fiskar av alla åldrar - torsken kan ju bli mer än tjugo år!

Läget kan inte bli värre.

Ert beslut i går morse om att trots detta ta upp 673 ton torsk under 2008 - till ett förstahandsvärde av kanske 20 miljoner kronor - är inte bara ur moralisk synpunkt kriminellt, det strider dessutom mot er egen bindande plan. Enligt artikel 7, paragraf b, "skall" ministrarna besluta om fångstkvoter som förväntas resultera i att mängden lekmogen fisk ska vara minst 6 400 ton vid årets slut. I den senaste rapporten från Internationella havsforskningsrådet vågar forskarna inte längre gissa hur lite torsk som finns, det enda man är säker på är att det finns betydligt mindre än just 6 400 ton.

Tar man nu upp alla de äldsta fiskarna finns det inte en chans i världen att den enda årsklassen som finns kvar ska nå upp till denna nivå vid årets slut.

Fiskeriministrarna bryter därmed mot sina egna förordningar, förskingrar ett biologiskt gemensamt arv som är vårt, gräver fiskerinäringens egen grav och har på varje tänkbar punkt misslyckats med sina uppgifter. När Sveriges och Danmarks fiskeriministrar inte kan enas om att rädda torsken i Kattegatt, förutsätter jag nu att Sveriges och Danmarks miljöministrar gör det.

Med bästa hälsningar


Ps. Vet finansminister Anders Borg om att man i Kattegatt på 1970-talet fångade mer än 20 000 ton torsk om året? Kan inte hans departement räkna på hur mycket man förlorar nationalekonomiskt genom denna misshushållning av fisken? Vet Andreas Carlgren om hur viktig torsken är för ekosystemet?




Kommentarer
Postat av: Janette

Hej svejs!
Har hittat till din fina sida,hoppas att ni har det bra, får önska er ett Gott Nytt år. Om du/ni är på byn så vet du ju var vi bor, så det är bara att komma förbi. Hörde att ni har marsvin, har en son som bara surrar om ett marsvin, tycker att det verkar som en råtta, som jag bara älskar... Ha det gott Kram Nette

2007-12-28 @ 10:43:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0