Fredag 30 november

Grattis underbara unika Sara på din 31 års dag, vi kommer imorgon och sjunger för dig. Hoppas kvällen blev lyckad och att ni kunde unna er en barnfri kväll,,,utan att längta efter barnen hela tiden.


Idag har jag köpt min make något som han senast igår talade så varmt och öm om, ett för honom äkta barndomsminne, nämligen ett änglaspel med små röda ljus. Trodde inte alls att han skulle bli så glad när han öppnade det lilla paketet, gissa om vi har lyssnat på det där "pling,,, pling,,,plong" mest hela kvällen.

Ska fatta mig kort, rätt finalister till Globen,,,, jag grät, vilka begåvade sångerskor vi har i detta land. WOW

Dagens dissning: Piteås lokalbusstrafik,, vilka har de egentligen anställt? Ikväll såg jag döden på nära håll när en buss prejade ut oss och tvingade Göran att bromsa in och lägga sig bakom den, men senare i korsningen nedanför Strömbacka, där höll han på att få med sig hela refugen med trafikskyltar och allt,,, att sen ha en rosenrasande man bakom ratten kändes inte tryggare precis.

Dagens hissning:  vad vore livet utan syskon... David, Elin och jag räknar även in dig Monica,,,, ni är bäst, tack för allt!


Saftiga saffransbullar



Saffransbröd

  
 
Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:
1 g saffran, 2 pkt
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst, gärna för söta degar
250 g kesella, 1 procent fett
1 ägg
1 3/4 dl socker eller vit baksirap
1 knapp tsk salt
15-16 dl vetemjöl
ev 1 dl russin
uppvispat ägg till pensling

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smält smöret och häll i mjölken, degspadet ska vara fingerljummet (max 37 grader). Blanda jästen med lite av degspadet i en bunke eller matberedare. Tillsätt resten av degspadet, saffran, kesella, ägg och socker eller baksirap samt salt och rör om. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg. Jäs övertäckt 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader till mindre bröd, 200 grader för krans och andra större bröd.

Stjälp upp degen på en arbetsbänk och knåda den. Kavla ut. Strö eventuellt ut russin över degen och arbeta in dem.

Baka ut degen till lussekatter, runda bullar eller andra former. Jäs bröden på plåtar cirka 30 minuter.

Den som vill garnera med russin gör det när bullarna är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullar och lussekatter 10-12 minuter mitt i ugnen, längder och kransar 20-30 minuter i nedre delen.


En riktig kvinna reder sig själv!

Så gör riktiga kvinnor....inget tjafs med nånting...

Husmorstips 1:

Tryck en liten skumgodis i botten på glasstruten, så rinner inte glassen ut.
Riktiga kvinnors tips
:
Sug ut glassen genom botten på struten, förmodligen ligger du
ändå på soffan och äter den.

Husmorstips 2:

För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.
Riktiga kvinnors tips
:
Köp pulvermos, det håller ett år.

Husmorstips 3:

När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd,
använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på den färdiga kakan.
Riktiga kvinnors tips
:
Gå till bageriet. De kan till och med dekorera kakan åt dig.

Husmorstips 4:

Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.
Riktiga kvinnors tips:

Om du saltar maten för mycket under kokning, så tråkigt då. Upprepa
efter mig Riktiga kvinnors motto : Som jag lagar maten, så äter du den
och så vill du ha den.

Husmorstips 5:

Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den
håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips:

Selleri? Aldrig hört talas om.

Husmorstips 6:

Pensla pajskalet med lite vispat ägg för att göra den glansig.
Riktiga kvinnors tips
:
På de frysta pajförpackningarna står det inget om pensling med ägg,
alltså behövs det inte.

Husmorstips 7:

För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips:

Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande
har huvudvärk, men vem bryr sig.

Husmorstips 8:

Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips:

Överblivet vin ?????

            "Klassiska relationer: nya sidor av Lilla Fridolf och Selma".  

(ps, jag tror det bor en liten Selma i mig) 

Tacksam för svar!

En vanlig torsdag trodde jag att det skulle bli, men ack så fel man kan ha. Min mage har arbetat hårt på sin katarr och många saker snubblar omkring inne i mitt huvud. Många tänk och tänk om, har poppat upp,,, och jag har en liten frågeställning som jag gärna önskar svar på:

*Vad betyder delaktighet?
*Är delaktighet något man får eller måste man själv ta för sig?
* Kan man vara delaktig om man ej tillåts?
*Vem har rätt att anse om man är eller icke är delaktig?
*Kan man vara delaktig, fast på olika sätt?
*Hur ska man gå tillväga för att enas om vad delaktighet innebär om man anser olika?

Så ja....

Idag har vi arbetat på bra, vår handledare sa att hon upplevde att vi var på hugget och hon trodde att vi skulle få gå vidare mot en examen nu till jul. Fast det blir ändå i Januari som vi får vår examen.

Hugo har städat hela eftermiddagen och gjort fint tills imorgon när hans moster Elin ska komma hit och sova över. Han har ringt henne ikväll och frågat om hon kunde tänka sig att sova i hans rum på en madrass - vilket hon svarade ja på.
Han startade städningen med att plocka och rada upp alla sina "fina" saker, och han bara råkade ha en tändare gömd under sitt skrivbord(den tog mamma hand om efter att noga ha talat om hur farligt det kan vara). Efeter detta tog han fram dammsugaren och dammsög hela övervåningen, noga ska också tilläggas, sen det bästa av allt: skuringen och den var såååå himla rolig att han har hunnit med svabben i alla rum och sitt eget ett x antal gånger, nu glänser det rent och fint.

Åkte sen med Robin på träning och nu är det snart dax att sova.

  Vad Hugo vill ha!

Onsdag, ooo vad härligt!

Nu närmar sig fredagen med storm steg, synd bara att det lika snart är måndag åter igen!

Idag har jag & Anette besökt Mandaskolan i Luleå, en jätte mysig fin liten skola på Bergnäset. Vi har nämligen gjort våran första observation inför examensarbetet, vi togs emot med öppna famnar och själva var vi väldigt nöjda efteråt. Nästa onsdag ska vi tillbaka och göra observation nr 2.

Jag hade ett gräl med min Hugo på morgonen vid halv sju snåret, bråket startade när jag vägrade låta honom skura sitt rum, alltså, jag är ingen mamma som normalt nekar honom att städa - men den tiden och dessutom en tid att passa gjorde att vi inte alls hann med att börja skura. Hugo var arg hela vägen till dagis, men väl inne på Båtsman blev han min lilla snälla och glada son igen. Förövrigt så önskar han sig en städvagn med tillbehör i julklapp - hörde du det tomten!

Storheden har jag också besökt, var in på det nyöppnade Toys are us, wow, vad leksaker,, men vet inte om jag upplever att deras priser är bättre än Barnens hus. Men däremot fanns det mängder av saker, oj oj oj. Tänk om allt det där hade funnits när jag var barn, och jag som älskade allt vad dockor heter, nu finns det så många olika sorter. De jag hade påminner om dessa. Jag brukar bli påmind av min käre lillebror om mina tvångslekar som gick ut på att han fick leka barbie med mig, samt att jag lurade honom att förvara hans pengar och bara råkade investera in en baribe Ken åt honom. Själv tycker jag att det var rätt smart, nu kunde han ju leka mer ofta med en egen i handen. En annan sak som jag tyckte om var My little Pony, där fick jag också dra nytta av att äga en lillebror. Vi hade fått pengar av våran mormor och jag skulle få åka ner på "byn" med en kompis, fick ta med Davids pengar för att köpa honom en pressent för hans pengar. Jag köpte honom en pressent, så klaga ska han inte göra, han fick en fejk My little pony och för de pengar som då blev över från hans del och tillsammans med min del hade jag råd att köpa en super fin My little pony. Smart va!

 THE NEW-LOOK SINDY                   

En liten nostalgi tripp//

Göran har vart hos doktorn och kom hem med medicin, han ska äta magkatarrsmedicin medan de väntar på provsvar på lever och galla, men han mår bättre nu i magen än vad han gjort under helgen. Däremot insåg han att vara sjuk idag funkar inte, systemet håller ej för sjuka patienter, du skall i princip anta att du blir sjuk den 23 juli och boka tid redan nu, för ringer du samma dag så får du tid om någon månad eller!

Jens är på bio nu,,,, han friar,,, tror vi!

Robin ligger och njuter av musik i sitt julpyntade rum. Hugo har slummrat in efter att han sett thrillern " Trolltider", han tycker Häxan Mara är tuper läkig, och de små tjollen med, även fen är lite kontig! Själv minns jag den julkalendern med ett varmt inombords leende, kan en julkalender bli bättre, förutom Sunes jul.

Nu ska jag hoppa i säng,, lite sömn de sista nätterna gör att man ser syner// natti natt

































Måndag 26 November

Grattis lilla Linus Lindmark i Älvsbyn på din namnsdag,, kram på dig sötis, krama mammas mage från mig.

En tragisk dag, fast ändå ganska bra, lite julstämning fick jag när jag skottade snö på morgonen,,,, men blää de där julklappspengarna de gick åt till denna "förbaskadeskitjä..ladatorhel..maskinskrotapparatfa.skap", men tack och lov fick vi låna en office cd så den slapp vi inköpa. Vi hade en egen officecd men den har visst bara försvunnit ut på en egen bilfärd, och nu vet ingen vart den är! Konstigt. 

biblioteksbesök, plugg, julstök, matlagning, div samtal med Pbu, förskoleråd, skjuss träning, städa undan för kvällen= Min dag

Nu ska jag iväg och hämta Jens som har tränat med de stora grabbarna, hoppas de inte har manglat sönder honom.

image183ZZZZZZZee you later//

Melonsallad med fetaost och annat smarrigt!

Melonsallad med fetaost och chili

  • 500 gram melon, olika sorter
  • 1 st rödlök
  • 150 gram fetaost
  • 2 msk koriander eller bladpersilja, hackad
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • saften av en apelsin
  • 1 st röd chili, urkärnad och hackad
  • 0,5 dl olivolja
  • flingsalt

1. Skär bort skalet från melonen och dela fruktköttet i grova bitar. Skala och strimla rödlöken.
2. Bryt fetaosten i bitar. Hacka koriandern/persiljan.
3. Tvätta apelsinen och riv skalet. Dela sedan apelsinen så att du kan pressa ur saften.
4. Kärna ur chilin och hacka smått. Blanda samtliga ingredienser, pressa över apelsinen, smaka av med salt och vänd ner oljan vid servering.

och en till variant....

bladspenat
tomat
gurka
paprika
fetaost 10%
vattenmelon
fulkornspenne
2 kyckling filéer
basilika
salt & peppar
olja

Koka upp vatten och ha i pastan. Skär filéerna i bitar och lägg dem i en varm tekpanna. Ringla över olja, kydda med basilika ( helst färsk eller fryst), salt och peppar. Stek tills de är helt genomvita.
Medans pastan kokar och kycklingen steks så hacka alla grönsaker, fetaost och melon. Blanda allt i en stor skål.
Servera med en god dressing och ett gott bröd!

Dressing:

1 vitlöksklyfta
1 tsk basilika
2 dl Turkisk yoghurt lätt
salt & peppar

Skala och finhacka löken. Blanda lök och yoghurt i en skål. Krydda med finhackad basilika, salt och lite peppar.

Härlig gott med knäckebröd:

Karlas Vegitable Pizza:

1 fp philadelphiaost
1 dl gräddfil
5 ml dill
1 ml vitlökspulver
2 ml lökpulver
1 morot
10 cm gurka
rädisor
oliver

Rörsamman allt till en slät smet och bre på knäckebrödsbitar.
Skiva morot, gurka, rädisor och oliver fint och toppa med detta.

De stark i oliverna och rädisorna passar perfekt till rörans milda smak!

Hallongrottor

173971-31

ca 5 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 gram smör

För enkelhetes skull gjorde jag dessa i matberedaren så lägg i alla ingredienser och mixa dom snabbt.
Låt stå i kylen ca 20-30 minuter så blir degen  lättare att arbeta med.
Rulla den kylda degen i två längder, skär dem i bitar och gör små bollar. Ungefär som en valnötsstorlek.
Lägg i formar och gör en fördjupning i mitten av kakan.
För att undvika onödigt kladd hällde jag sylten i en 2 liters plastpåse, klippte av ena hörnet och vips hade jag en prefekt sprits!
Fyll kakorna med önskad fyllning!
Grädda ca 15-20 min  på 175 grader

Källa: Linneas skafferi.



Änglar, ja de finns!

Tack för ett otroligt givande samtal ..... , det kändes tusen gånger skönare i mitt hjärta och jag uppskattar att du hade tid och ork att lyssna. Jag är nu mera helt säker på att det finns änglar, inte bara i himmelen utan också här på jorden, till och med i Piteå.


Skyltsöndagen stod på listan över att göra denna dag, kaoset på parkeringsfronten inne i stan är ett faktum, vars ska man parkera och hur ska man parkera, vilket många bilister borde lära sig, finns det en ficka då ställer man sig inte över två.
Tomten fann vi och det var en små rädd Hugo som höll min hand, ett paket fick vi också med oss.
image181

Inne i Småstaden var det till en början lämpligt mycket folk, men efter ett tag var det fullt där med. Jag köpte mig en tunika i svart, med lite grå/röda detaljer och ett rött halsband, jätte snyggt. Din Stil hade också många vackra inredningssaker, men min plånbok räckte tyvärr inte alls till. Barnen och maken hade vid detta lag hunnit bli rejält trötta och vi gav oss hemmåt.

Världens bästa farbror Johan kom och drack lite kaffe, eller lite, några koppar blev det=)
han övertalade även sin äldre bror att ta tag i tapetsering och underarbete i hallen, yiiihoo, tror Göran vaknade till där!

Nu har jag satt upp julgardinerna, så när ilet kommer sen i veckan då är det bara att ställa fram tomtar och ljusstakar, jag tror jag har lite julkänsla i alla fall.

image182

Lördag 24 november

Jahapp, nu har jag gjort det igen!
Hade lovat mig själv att om jag skulle åka till Blomsterlandet i Skellefteå för att kika på årets tomtar samt blommor till dekorationer, då skulle jag göra det ensam. Vet inte hur jag tänkte, men jag packade in både Göran och barn i bilen, resan dit gick bra, ingen som var less och förutom ett par 100 gräl i baksätet så hände inget annat. Men sen kom det: alla vart less inne på Blomsterlandet efter ca 33 sekunder, Robin ville gå ut från affären, Hugo var små skraj för den konstgjorda tomten, Göran ratade allt i svart som han sa hade med djävulsdyrkan att göra, visst håller jag med där, en julgran ska vara grön och inte svart, men just detaljer i prydnadsväg tycker jag känns stilrent och bra om det finns lite svart eller vitt med. Jag tycker definitivt inte alls om rosa julgrans pynt, eller turkost eller gult, men vill man pynta utan att det lyser rött och grönt då är faktiskt svart och vitt snyggt ihop med de vanliga julfärgerna.

Men det hela blev faktiskt en flopp, inga nya sia tomtar, änglar eller sånt som jag uppskattar, bara en massa tjafs och äkta krimskrams. Det var betydligt mindre i tomtelandet än vad de brukar vara och det slutade med att vi/jag hadlade för 0:-
Men sen åkte vi till Skellefteås motsvarighet till Storheden och där fyndade vi, bla Lego som här i Piteå kostar 699:- det betalade vi 349:- för, jag hann in en snabbis på Blomsterlandet som ligger där vid Barnens Hus, köpte där några små blommor för att sätta ihop till en juldekoration , bara luktfria blommor dock. Hittade däremot inegn fin kruka eller skål så det måste jag se mig om efter någon annanstans.

En lugn och skön hemma kväll(igen), vi hade faktiskt velat åka till Pålsträsk, men Robin hade ingen ork och vi måste lyssna på honom. Han måste få vila upp sig om helgerna, veckorna tär på honom och nu när han har så svårt för att sova är han extra känslig för liv & stoj.

Vi hyde och såg Mr Brooks, en riktigt bra film, sen vid sänggåendet då kom min värk och jag stannade uppe ytterligare tills medicinen börjat verka.

Nu ska jag ägna mig åt en Söndag//image180see you


Pbu, mitt andra hem.

Har även denna dag spenderat en massa tid på PBU, tänkte där ett tag skaffa mig ett eget rum inne på avdelningen, men kom på andra tankar när jag började inse att det skulle bli dyrt att stå på parkeringen och betala timmes vis. Men jag börjar se att det händer något nu, efter det att han fått sin diagnos så får vi mer och bättre hjälp och det tas tag i fortare. Idag var även Robins klasslärare Mari Dissanyake och specialpedagogen Anna-lena Salomonsson med för att tillsammans med mig och Pbu personalen komma fram till lite olika lösningar. Det var med ett leende jag åkte hem efter mötet, tänk vad vettigt folk det finns ändå. Fick nya krafter att fortsätta kämpa på och jag känner att det är värt allt arbete jag lägger ner för att vår vardag ska fungera. Har även idag fått lite material som vi ska arbeta med och träna här hemma, problemlösningar och lite kring samtal.

Göran & jag åkte ut på stan för att kika lite och gå på  cafe`för att fika, men när jag såg priset för en muffins backade jag(25:-), vi gick på Claes Ohlssons istället och fyndade lite batterier, omslagspapper, en hylla och konsoller. Jag sprang sen ner till Rima för att inhandla en pressent åt min Sara som fyller 31 snart( kan tillägga att det jag sprang, kanske man också kan kalla gång, fast lite snabbare än att bara gå, springer gör jag sällan).
Vi träffade på Helena som vart å handlat lite, ska ej avslöja vad, kanske en julklapp just åt dig!
Men vi tog oss faktiskt råd och knallade in på Kvartersbageriet med Helena och fikade, jag åt en super god saffranssemla och den får absolut högsta betyg. Ett jätte trevligt samtal med svägerskan & min make gjorde mig ännu mera nöjd med dagen.


 

Robin är på kalas/party ikväll, Hugo ser på Pippi och vi ska se Idol nu//kram


Reklam,,,,

Idag vill jag ge dig ett tips, Piteå stadskyrka 13 december kl19.00
Malin Nordmark, Piteås svar på en ung Carola, ska tillsammans med en kör underhålla alla som vill ha den där extra julstämningen före jul.
Även Malins lillasyrra Pillan ska sjunga med.

Malin vann årets talangjakt. Med låten Redneck woman övertygade hon både jury och mig.  Med tårar i ögonen och gåshud över hela kroppen lyssnade jag på denna begåvade tjej.

Vågar du missa detta?

Gott till frukost!


Scones

scones
Nyttiga och goda scones serverade med ost.

Recept på goda scones som passar utmärkt när du snabbt vill ha färskt bröd

Klocka Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen

Muffins 2 st

Du behöver:


  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk, naturell yoghurt eller filmjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär matfettet i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela matfettet snabbt med en sked eller fingertopparna. Tillsätt mjölken/yoghurten/filmjölken och rör snabbt ihop till en jämn deg.


Dela degen i 2 delar och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.


Skåra med kniv i ett kors och nagga med en gaffel.


Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 12 - 15 minuter.

utbakade scones

Källa:recepten.se


Rensning av hög kvalitet

En ganska härlig dag, har rensat ut både själ och hjärna, men även gamla saker som inte står framme längre. Att plugga med familj är rätt kämpigt och det tär på krafterna, de finns få studer hemma då det är lugn och ro, och man vill ju gärna spendera så mycket tid med dem som möjligt. Snart är de väl utflugna och  och då kommer man väl att sakna all ljud: gräl, xbox, smäll i dörrar, gråt, skratt, innebandybollar som slås mot en vägg, bilar som körs över golvet, olika musik spelas på varje cd-spelare.

Men jag har slappnat av idag i skallen och känner att jag mår hyfsat bra, dessvärre har jag vart tvungen att tacka nej till arbete, pga Göran arbetar em. Jag hittade också en låda i Robins garderob där jag har packat ner en massa fina saker som bara står, fina är de, men jag är less, därav annonsen på Blocket(annonserna).

Har även fixat till det rätt bra i Hugos rum, han har fått ta ett gammal barnskrivbord som vi råkade ha i källaren, och själv är han super nöjd.

Dagens dissning: varför köper man nytt, och ställer undan det gamla... jag kan bara inte låta bli.

Dagens hissning: novalucol, bikarbonat och mandel,,, allt som lindrar halsbränna. jag är snart som en
eld sprutande drake.





image179sov gott// linda

ÄR DIN HÄCK EN TRAFIKFARA?

avighet upphittad maj 2002, inne på Gatukontorets sidor.. så fel det kan bli/uppfattas


Idag har jag vart trött, som jag igår redan förutspådde så skulle farbror Göran inte alls bli glad över att ha ett av marsvinen bakom diskmaskinen, och jag lovar, det hördes! När jag väl har somnat och sedan vaknar är det omöjligt att somna om, vilket resulterade i att jag tillslut steg upp och såg Mord i sinnet del2, jag fick också fram Gulli som nyfiket kom pipandes när jag prasslade med en påse(hon är ständigt hugrig och snål. Vid halv tre la jag mig och somnade, men piiiip, kl7 ringde klockan och det var bara att kliva upp.

Med dunder och brak klev även en väldigt arg Hugo upp, han "dille inte alls peva upp", de äj ju möjt ute mamma! Jag mutade honom med att han skulle få åka bob till dagis om han var snäll och det funkade faktiskt. Idag har jag vart på bibblan, och jag tror aldrig att jag kommer att lära mig hur man finner det man söker och jag fick gå ner i källaren och där var det böcker från golv till tak, inte hittade jag det jag skulle ha, men jag hittade annat som jag inte alls har tid för nu. Jag å Göran lunchade på Thaigarden, och det var suuuper gott.

Efter det åkte jag på en anställningsintevju, det gick jätte bra, men jag är osäker på om det är något jag är beredd att ta, ska tänka mer på saken och se om det går att kombinera ihop med distansläsning på skolan. Jag åkte förbi barnenshus och inhandlade lite små grejs till Hugos adventskalender, hade lovat att även han någon gång skulle få ha en sådan, och det blev av nu. Köpte lite lego-bitar, två pack småbilar som jag delat upp i två olika paket, två reflexer och på ÖB köpte jag lite godis, det blir inte alls några märkvärdiga grejer, men jag minns själv spänningen över varje litet paket man öppnade.

Jag ska be maken snickra till mina små vänner me fjädrar ute, dekorativt och ögonfröjd. Jag tycker det är roande att sitta och se på småfåglar när de äter.


Dagens dissning: Minns ej om jag har dissat detta ämne tidigare "svordomar", visst råkar man svära ibland, men när man svär i varje mening, det måste tyda på ett fattigt ordförråd.

Dagens hissning:

På hur många olika sätt kan man egentligen säga något? Kan man skapa hur många ord som helst? Ordförrådet är den första bok på svenska som undersöker vilka möjligheter att uttrycka ordförrådet rymmer. På ett lekfullt sätt och späckad med upptäckarglädje för boken ett intelligent samtal med såväl tioåringen som den vuxne.

Tisdag 20 november

Vilken start vi fick på dagen, försov oss, jag hade glömt ställa klockan på ringning, halv åtta vaknade jag och woops så var alla vakna. En stressig frukost och iväg åkning med barnen, jag gillar inte alls att stressa, men ibland måste man.

Har ägnat större delen av dagen åt att fota och lägga ut annonser på blocket, min försäljning har gått riktigt bra men jag har än kvar följande
image176

Super fin och hel Finetex overall, använd våren 07 strl 110, och dessa:

image177  Tre vita stilrena skålar från Bruka design, men de kanske också åker!

Hugge huggtand har besökt tandläkaren idag och allt var bra med gaddarna, bara så jobbigt sedan att välja sig en liten sak från den där lådan, själva väljandet tog längre tid än undersökningen.
Sen åkte vi till Öjebyn, efter ett hett tips från Susanne på Båtsman, och visst var det ett bra tips, Hugo köpte sig en likadan overall som vi ska sälja, fast i strl 120, det bästa var att de sålde ut fjolårets modell/färg för 250:- billigt och bra för mamma Linda.

Efter många års erfarenhet av den blöta fjällvärlden så kan jag med gott samvete påstå att det är absolut inte de dyra overallerna som är bäst, Didriksson och Finetex hör till mina favoriter och de är också i de overallerna mina barn har trivts bäst, de kan röra sig fritt och de håller vätan borta, länge, länge.

Min lillebror David & co har gästat oss hela eftermiddagen och kvällen, ett trevligt besök med fart å fläkt, syfter då ej på min bror med fru, utan mer på de blonda sakerna som yr omkring, Gunnar & Hilda.

Nya rekord, det tog mig bara 15 minuter idag att platta håret, har som fått till en " knyck" på handen som gör att jag kan platta även baktill fast jag inte ser. Men ett gott tips till dig som ska investera i en plattång är: köp ej en med taggar, dvs delvis kam,, den tjorvar sig fast lätt. Å det tär på humöret.

Nu till en massa mig: Det är rätt skoj att se på sig själv, den första bilden togs 1978 och det är kortet med alla väskorna, en fix ide redan då för väsktoken Linda. Sen är det alla möjliga jag fram till -03. Bilden nere till vänster är tagen vintern -97, jag har Robin i famnen, han är bara några månader gammal.

image178

Dagens dissning: Gulli, ett av våra marsvin, hon har gömt sig bakom diskmaskinen och jag måste få fram henne, men hon vägrar, om hon inser sitt bästa så ser hon till att komma fram nu, för om ca en timme kommer farbror Göran hem å då vill man inte vara ett marsvin som har gömt sig.

Dagens hissning: blocket, ett ställe där man kan förena nytta med nöje, samt förstöra pengar och tjäna pengar.. mycket bra!



De människor som fått mest ut av livet är inte de som levt ett sekel, utan de som levt varje minut. / Colette

Det man vill ha, det får man inte..
Det man får, det vill man inte ha..
Men man vet aldrig vad man vill ha förens man inte kan få det längre..
Om man nu skulle få det man vill ha,
så inser man ganska snabbt att man vill ha något bättre..
vad vill man egentligen. / jonas swan

Nä, detta går ju bara inte... orkar inte leva utan min blogg.

Hej igen, jag kan ju inte leva utan min blogg, jag bara måste få skriva. Jag längtar efter så många saker bla:

*Erica och Norrbyskolan,,
* en kopp te, det ska vara gott te, inte det som vi har hemma Lipton
*en härlig jul-cd
*dvd:n Ett päron till farsa firar jul
*LÖN & inte bara CSN
*ett färdig skrivet ex-jobb
*byxor som man kan andas i
* en uppfinning som gör att man inte går å små äter hela tiden, kanske någon sorts dragkedja man bara öppnar vid prat behov, å borstatänderna så klart
*massor av snö
* håller man nu ändå på att längta, så varför inte en utlandsresa eller två=)

Grattis mig själv å alla andra Elisabet:or som har namnsdag idag, himla vackert namn det där, har fått det från min farmor och mamma, mormor hette Cecilia, men det tar vi den 22/11

Grattis underbara härliga jens på din 16 års dag, en toppen kille som dig får man söka länge efter, (tur att jag hittar på Durrnäs när du inte är här)

Jag var hos jessica igår på Me  & I party och kunde bara inte låta bli:
image174image175

Blir man inte nostalgisk så säg! Jag minns flera av mönstrena på deras kollektion, och jag minns att jag hade ett nattlinne i liknande tryck som den de har med molnen. Nu för tiden kan jag inte ha nattlinne, hur jag än ligger så fastnar tyget som kvar i lakanet och hux flux sitter jag fast,,, för när man var liten då kunde man snurra på utan att tyget snurpte åt och blev som en enda korv på kroppen.

Idag har vi varit och uppvaktat Jens på hans 16års dag, en glad kille mötte oss i dörren och visade alla sedlar han hade fått, vilket han visade oss ett ex par gånger till under besöket. Jens vi tycker så mycket om dig, hoppas du vet det.

Dagens dissning: väglaget till älvsbyn, räfflat och isigt,osandat... fy på er plogare!

Dagens hissning: ja men bloggen så klart, den gör mig glad.

Idag har Hugos julkapp kommit, den heter Harry och står som prio 1 på hans önskelista. Harry är väldigt söt, kika själv:

    Klicka för att visa större bild...Klicka för att visa större bild...
Harry ska i sin tur få en vinterjacka och mössa, skor, halsduk och vantar för jag tror att Lille Harry kommer att få vara med på en hel del utflykter.

Harry finns att köpa på ABC leksaker på nätet. handlade en till julklapp,(åt mig själv)
Klicka för att visa större bild...           

oj och en sån här med:

Klicka för att visa större bild...     



Vad vi ska pyssla.

Jag kan varmt rekomendera denna sida, det finns många fina julklappar och (för mammor med).

Nu måste jag nog gå i säng, ska arbeta på imorgon med, Howard Gardner står för tisdagens underhållning på schemat.

Kram på dig// Linda

Åsa

Du får en egen rubrik, kan inte låta bli att tänka på dig där borta i Stockholm, jag hoppas att du verkligen unnar dig allt gott.



När vännerna kom till
var tanken ganska klar.
För vänner har nåt`t i sig
som ingen annan har.


De har en hand som hjälper
de lyssnar och förstår.
De viker inte undan
när alla andra går.


Så därför vill jag fira
en vän och det just nu.
Här får du nu en jättekram
för vännen det är
DU!

Ska domare vara partiska? Bör domare vara partiska? Varför två partiska domare på samma match?

Alltså, jag är besviken och förvirrad, hur kan det möjligtvis vara så att i en å samma match är båda domarna partiska(absolut inte till Wibax div 4 fördel), vem kan man vända sig till för att prata ut om detta? Jag upplever att man mer ofta ser domare som dömmer till ett lags fördel, när det är så uppenbart att till och med motståndarlagets publik applåderar av empati. Uppe på läkatren idag var vi många som verkligen såg detta fenomen. En av spelarna i Taif svor både åt medspelare och domare, men "nada" ingen utvisning, inte ens en tillsägning, men wops, en wibax spelare blev tillsagd när en taif spelare attackerade honom bakifrån både verbalt och med fysisk kontakt, höll på att bli en utvisning ,,, FÖR WIBAX.
Skärpning domare, det borde finnas en kontrollat som åker omkring och smyg kikar på matcher och hur domarna beter sig.

Robin och Jonte valde att stanna hemma idag, de fick 100:- att gå och äta på Hawaii, gissa om vi hade två nöjda och mätta barn när vi kom hem.

Nu ska jag snart åka och jobba, känns faktiskt tungt, jag är rätt knäckt i både kropp och själ. Men det gäller en enda natt och sen kan jag ägna mig åt skolan ett tag, ialla fall under kommande vecka. Svensson Svensson börjar snart och sedan ska Göran skjussa mig, jag ska gå hem på morgonen, har varit tvungen att ta det lugnt med promenadrena idag, inflammationen är något bättre men fortfarande långt ifrån bra. Sen hände det en till sak idag, när Göran hade parkerat bilen och vi skulle kliva ut, då fastnade jag med min vänstra fot i kuppevärmarn och mitt högra ben var utanför när bilen rullade iväg baklänges, det var många år sedan jag övade på att gå i spagat och denna lilla övning gjorde att jag sträckte allt jag äger och har till ben och muskler,,aj aj.

Nu tänker jag inte skriva mer, har nästan tappat "lusten" att skriva blogg, vet ej varför, men tar en liten paus från detta. Kanske vara bara pausen någon dag, vi får väl se.

Vink vink

Fredag 16 november

Så kom den allra sista dagen med eleverna på Norrbyskolan, en dag med många händelser:
*Vi gjorde pussel där eleverna fick tala om fina egenskaper hos varandra, som fylldes i de tomma rutorna på pusslet, många fina egenskaper blev det och många glada ansikten såg jag när de stolta tog emot sitt personliga pussel.
*En ide under musiklektionen fick oss vuxna att le inombords, en kille hade en tanke om att de skulle skriva egna texter som sedan musikfröken Anna-britta skulle sätta toner till. Fröken lovade att iaf tänka på saken.
*Efter vi ätit maten i idrottshallen råkade en nyfiken elev stoppa sin arm ner i ena hörnets hål på biljardbordet, armen satt fast och det blev stort pådrag, men två vaktmästare fick tillslut loss honom och vi kunde återvända till skolan, rast hann vi däremot aldrig ha.
*Mysig eftermiddag med en mysig Marianne, vi sjöng på engelska, bjöds på fika och sen var det dags för det stora kramkalaset, det var faktiskt en av killarna som påbörjade det hela, (en av de killarna som dessutom är en liten tuffing, )och jag tog gladeligen emot varandra go och varm kram.

Det blev bara Hugo som åkte till sin pappa idag, robin kunde bara inte lämna Jonas som just anlänt till oss, han var sååå sugen på att umgås med honom, men hade väldigt dåligt samvete för han ville ju så gärna vara med sin pappa också, men han valde att stanna hemma med Jonas. Det är olyckligt för både honom och Jonas att de är på olika helger hos oss, hoppas att de blir så att de snart är här samtidigt, för deras skull.

Taco till middag är aldrig fel och pepsi max, en mysig och ganska lugn middag fick vi vid bordet. Efter vi ätit åkte vi och handlade lite, och jag råkade tjuvstarta lite i julklapps handlandet. Kvällen hemma blev lugn och skön och mina inflammerade ben mådde gott av det.

Dagens dissning: våran gröna soptunna där ute som jämt är överfull, vi vill ha en större. Eller kan det vara så att vi slänger för mycket, är vi inte miljömedvetna?

Dagens hissning: vaktmästarna som lyckades få loss (min för tillfället )eleven, det var väldigt svårt att hålla sig för skratt, för hela situationen var ganska rolig mitt i allt elände, förlåt...... De gjorde ett fint jobb.

image173

Hugo 3 år fyllda och ska just till att stå målis hemma i hallen.


 

Svensk-engelsk parlör


 
GåskorGoose cows
KassaskåpssäkerSafe safe
Det är inte farten som dödar, det är smällen.It´s not the fart that kills, it´s the smell.
Är det frukost i matsalen?

Is it wife fare in the food hall?

Dra åt helvete!Pull to whole wheat!
Luta er inte ut.Lute you not out.
Dålig väderlek.Bad weatherplay
Den är sönderslagen.It is brokenbeaten
Välkommen till smörgåsbordet!Welcome to the buttergoosetable!
TackjärnThank you iron.
Jag är medlem i en domkyrkokör.I am withmember in a judgement church drive
Grattis i förskott!Congratulations in beforeshooting!
Stockholm har en vacker skärgård.Stockholm har a beautiful pinkyard.
Får jag köra om dig?Sheep I drive if you?
Vart tog vägen vägen?Where took the road the road?
Behåll växeln, det är jämnt.Keep the gear, it is level.

Än sen, då?

Than then, then?
Det har gått en propp i köket.A plug has walked in the kitchen.
Det killar!It boys!
Jag vill gärna ha mer paj.I want brain have more broken.
Kan du se knölvalarna?Can you see the bastard-elections?
Jag har fått sendrag i min vad..I have got latepull in my what
Min svåger bor vid Östersjön.My swearbrother lives by the Eastersea.
Har ni revbensspjäll?Do you have fox bone ventilation?
Har du varit med om det förut?Have you been with if that before?
Jag anar ugglor i mossen

I suppose owls in the swamp
[alternativt]
I suspect owls in the bog

Han är bortrövadHe's away-assed
Ingen fara på taket. No danger on the roof.
Hur mycket är klockan?

How plenty is the bell?

Är det överhuvudtaget möjligt?Is it overheadtaken possible?
Jag har aldrig hört på maken!I have never heard on the husband!
Hur står det till? Det knallar och går!How stands it to? It's banging and walking!
Att hoppa i galen tunnaTo jump into a crazy barrel.
Det ger jag sjutton i!I give seventeen in that!
Hur mycket är jag skyldig?How much am I guilty?
En snuskhummerA filthy lobster.
Oj, min tunga slant!Oops, my heavy coin!
Vill du ha kaffe på maten?Would you have coffee on the food?
Sköt om dig!Shot around yourself!
Se dig inte om!Look you not if!
Ta dig i brasan!Take yourself in the fire!
Lugn i stormen.Calm in the storm.
Slå dig ner och ta för dig av kakorna.Hit you down and take for you of the cookies.
Nära ögat skjuter ingen hare.Close to the eye shoots no rabbit.
Vad är du för en, jag känner inte igen dig!What are you for a one, I don't feel again you!
Gör inte om det!Do not if it!
Vill ni har påtår?Do you want on toes?
Och nu tar vi oss en bensträckare!And now we will have some bone streching!
Jag har soppatorsk.I have soup cod.
Klockan är bara barnet.The time is only the baby.
Har du bytt om?Have you changed about?
Nu går skam på torra land.Now walks shame on dry land.
Det är medvind.It's withwind.
Får jag låna en liten hovtång?Sheep I borrow a small court seaweed?
Har du fler verktyg?Have you plentier ache-cloths?
Tomtar på loftet.Santa Clauses in the attic.
Var inte för het på gröten.Don't be too hot on the porridge.
Han är så blåst!He's so blown!
Det ska du inte dra för många växlar på.That you should not pull too many gears on.
Sluta driva med mig.Stop drifting with me.
Du är avskedad.You are offspooned.
GångjärnWalking iron
Slå upp ett glas mjölk!Beat up a glass of milk!
Vad tror du om detta?What do you believe around this?
Jag ska bara slå en sjua!I just have to strike a seven!
Att ge igen för gammal ost!To give again for old cheese!
Nä, du! Den gubben gick inte!No you! That man didn't walk!
Katten låg och spann.The cat low and bucket.
Varför lämnar du din väska här vind för våg?How come you leave your bag here wind by wave?
BakfullBack drunk.
Överdriv inte.Don't overdrive.
Säkert!Safe!
MotvindAgainst attic
Skicka mot postförskott.Send against mailbeforeshot.
Var god skriv under den förtryckta blanketten.Please write under the tyrannized blanket.
Jävlar i min lilla låda!Devils in my little box!
KroppkakorBody cakes
Han tar igen sig.He takes again himself.
Gammal som gatan.Old as the street.
På det hela taget.On the whole taken.
Friskt vågat hälften vunnet.Freshly dared, the half won.
Huvudet på skaft.The head on shaft.
Det är sådant man får ta.That's such a thing you have to take.
Det var det, det.That was that, that.
I bara mässingen.In the bare brass.
SkärtorsdagCut Thursday or Pink Thursday
Kom hit ögonaböj!Come here eyesbent!
Hör du du du!Hear you you you!
Höger omRight if
Kör inte om på ett övergångställeDon't drive if on an overwalk place
SkenheligShineholy
PiltavlaArrow painting
Dra mig baklängesPull me backwards
Se upp i backenWatch up in the hill
Känn dig blåstFeel you blown
Den har pajatIt has pied
Det är lätt att vara efterklokIt's light to be aftersensed
Dra åt skogen!Pull to the forest!
Nu går jagNow I'm walking
Var håller de hus?Where are they holding house?
Vad håller de på med?What are they holding on with?
Vid det här lagetBeside this team
MatlagningFood repairing
Slå upp det i uppslagsverket.Beat it up in the upbeatswork.
Slå in julklappen.Beat in the christmas-pat.
Huvudsaken var utflyktenThe head thing was the out escape
ÖgontjänareEye servant
Det körde ihop sig liteIt drove together itself tiny
Ett ögonblickAn eyelook
Stora förväntningarBig before-waitings.
LångsöktLong searched
Håll käften!Hold jaw!
Raka sig.Straight oneself.
Jag vred om kranen på honom!I turned his tap around!
Ta dig i dalen!Take yourself in the valley!
Rensa rabatten.Clean the discount.
Far åt helvete!Father to hell!
Ge järnet!Give the iron!
Kors i taket!Cross in the roof!
Det var som katten! That was like the cat!
Skärp dig!Belt yourself
Han är envis som en getHe is onewise like a goat
Det går som en dans på rosor It walks like a dance on roses
Det är en annan femmaThat's another five
Finns det ett vandrarhem i närheten?Is there a walking home near by?
Upp med hakan!Up with the hake!
Man lever på hoppet.One lives on the jump.
Var tusan håller du hus?

Where in the thousand are you holding houses?





Torsdag 15 november

En sorgens dag, "du fattas mig redan Erica", det känns inte alls bra att praktiken är över, jag vill inte sluta och jag saknar redan handledare och barn. Att bli färdig lärare känns skönt, men det är ju detta med arbete - finns det något arbete åt mig inom skolan? Jag längtar efter en egen klass, ett klassrum, en whiteboardtavla och nu mer vill jag gärna ha en bärbardator och en kanon i klassrummet, har sett vilka fantastiska övningar och lektioner man kan hålla med hjälp av teknikens under(så länge det funkar och inte krånglar).

Sista passet idag fick jag ta emot en bok som klassen hade tillverkat under tisdagen när jag var på Vfu-uppföljning och det kändes enormt känsloladdat att ta emot detta konstverk, tårarna sprutade och barnen undrade nog varför jag grät om jag var glad över den.
 image166image168image169image170image171
 Dessa finurliga & trevliga texter  värmde mitt hjärta.

Åkte dirket efter skoldagens slut  på utvecklingssamtal för Hugo, allt var bara bra & han är en kille som utvecklas hela tiden, han är mitt uppe i ett "livslångt lärande"

Dagens dissning: parasiter, fräcka små kryp som lever på andras bekostnad. Skaffa egna liv.

Dagens hissning: orden: liksom bra, inge streng, nytig, dukig, ansvarig. Felstavade och ändå så rätt & betydelsefulla, det ligger en god tanke bakom alla ord. Jag uppskattar beskrivningen av mig.

Astrid 100 år, ja må du leva!

En av mina absoluta favoriter är just Astrid Lindgren, en kvinna i litet format med med så stora kloka tankar och ord, hon har gjort så mycket för så många, må hon alltid kommas ihåg som allas våran älskade barnboksförfattare och jag tror att hon hade kunnat bli en sjutusan till politiker.


Grattis Emil på din namnsdag.

En strulig natt för och med Hugo, han blev ordentligt sjuk, men han visste inste säkert om det onda kom från att han ramlat - eller har jag det? (hans egena fundering).
Förklarade att man kan ha ont utan att ha ramlat,  - ja men de har slagit mig, det är nog därför jag har ont(egna funderingar igen).
Hugo du är sjuk, det är därför du har ont, -jaha, va bja!

Göran har vart hemma och skött om den sjuka lilla Hugo och han har även bråkat med datorn, som nu har gett upp och verkat gått till de sälla jaktmarkerna. Och en olycka kommer sällan ensam, min digitalkamera håller också på att gå bort, samt min mobil. Varför kan inte bara tandborsten eller en penna gå sönder?

Idag hade tjejgruppen på skolan Premiär, de visade upp sin dockteater och var finklädda dagen till ära, efter teatern pratade vi lite och åt glass, maränger och chokladsås. jag gav även barnen en liten tur-vätte som ska få hålla koll på dessa små underbara liv. Till Erica hade jag också en liten grej, boken om Kirre, en bok som alla borde läsa. Erica har ju vart liksom en guru för mig och jag har aldrig haft en handledare med så mycket fart,fläkt och ideer, det bara sprutar ut nykläcka ideer som i nästa ögonblick är i full gång. När de gick i ettan kläcktes ideen om att göra en "pysselfilm" och jag har idag sett denna jätte härliga film, med scener som Jonatans tips, Petris korthus, Hur man gör en maraccas, Junior Bond med Filip i huvudrollen och Alex som skurk. Alla elevern hade deltagit och bidragit och tillsammans fick de ihop en film på ca 40 min. Erica hade lagt ihop filmen på ett proffsigt sätt med både musik, häftiga detaljer och modern teknik. Tack alla ni för att jag fick chans att se även detta som verkligen bevisar att det finns livslånga lärandestunder för vad lär sig inte barnen av detta?

image163

Göran har monterat in en gammal dator som vi har, och där fann jag denna bild, den togs 1a veckan på högskolan. Jag fick ett dasslock omkring halsen för att jag glömt min namnskylt. Nu är snart tiden på skolan över, men många minnen finns kvar : roliga, pinsamma, jobbiga, lärande, upprörande och givande.

Dagens dissning: känslan av att vara maktlös, man ser och hör sådant som man påverkas av och att inget kunna göra, det känns rakt ut sagt fördjävligt. Får man kidnappa någon i gott syfte?

Dagens hissning: lim, vad gjorde vi utan limmet? en av de mest praktsika uppfinningar jag vet, kanske för att jag gillar pyssel.

Lim eller klister är samlingnamnen på till substansen klibbiga bindemedel för sammanfogning av två eller flera fasta kroppar. Lim för ark, folier och andra tunna eller mjuka kroppar kallas ofta för klister, men gränsen är flytande och ofta helt godtycklig.
Detta med lim är en hel vetenskap, läs själv på Wikipedia, sökord lim!

image164 

Våra fötter, tv Bäcklins- & th Nordlunds fot


image165

Fann även dessa bilder, tagna den 5 nov 2005 just när Göran friat.


Väggställd, ställdväggad eller?

Idag var det tufft, vi har träffats för att "knyta samman våra vfu" och vår examniator är en tuff dam i sina bästa år, hon har svar på tal och vet själv vad hon är ute efter, något inte vi alltid vet. Hennes snabba frågor sätter griller i huvudet och man hinner tänka 1000 tankar - har jag gjort fel,,,, hjälp
Men allt detta gör hon för att vi bättre ska förstå vad det är vi ska göra och hon hjälper oss igång med tankeprocessen som får en att reflektera och många gånger tänka om i vårt resonemang.  Tack Ingmari, jag tycker du är toppen.

Jag var hemma ganska tidigt och hämtade därför hem Hugo, en väldigt snorig Hugo som inte var säker på om han ramlat eller ej, för han hade huvudvärk. Har gett honom alvedon och bett en ganska trevlig bön om att han ska få vara frisk. Hugo har också hunnit med att ringa självaste Tomtemor, pirrigt och spännande, men nu vet han att tomten har små nissar som kollar runt och ser så att alla barn är snälla nu inför jul.

En promenad, eller kanske rättare sagt, Göran har dragit mig en runda även idag, ont i ben och fötter, men en rejäl prommis fick vi. När vi kom hem tittade jag och Hugo på kort från det att han var i min mage och fram tills dess att han var ca 1 år, och han sa att han nu fattade varför min mage är så stor, den höll ju på att spricka när han var där inne, och det minns han faktiskt.

Dagens dissning: skvaller, när ska folk fatta att allt som sägs inte är sant, och hur kan det komma sig att endel vet mer om en själv än vad andra vet.

Dagens hissning: att se min Robin glad, han är jätte nöjd med ett lus test de haft och de hade gått bra, nu läser han för fullt för att slå lus-testet och göra ännu bättre ifrån sig.

image162see you//

Heta rubriker, Aftonbladet har verkligen missat en av årets händelser!

 Vaknade och pustade ut, flickan jag drömde om skulle just få sina fötter friterade, om hon inte berättade vart skatten fanns, (jag är alltså i den där mardröms perioden som nyblivna tonåringar brukar vara, när de just övergått från Walt Disney till thrillers), nu behövde inte flickan lida, för min telefon alarmerande högt och tydligt och det ljud jag annars brukar hata gladde mig enormt. Barnen var på ett ovanligt glatt morgonhumör och just lämnande av hemmet skedde odramatiskt, undra just vad de drömt?

En lika trevlig dag på skolan som alltid, har idag fått en egenhändigt tillverkad almanacka av en elev i klassen, på framsidan har han teckant mig och en hund, sen är det en massa massa rutor där jag kan anteckna vad som ska göras osv. Jag kan själv fylla i månad, datum och namnsdag och om jag är smart tyckte eleven, då kopierar jag flera blad och använder den ett år till, man kan häfta med apparat!
image158image159

Visst är den fiffig & härlig!

Nu till en av dagens nyheter, jag har en helt egen Peter Lantto nr 39 Wibax 1e målis, bäst på plan i de flesta matcher jag sett, Barnen har nämligen tillverkat en kopia  av Lantto i snö och den blev super häftig. Tror vi måste ge Peter själv en kopia.

image160image161

Hörde i vanlig ordning på Rix morgon zoo, idag jämförde Gert lite olika saker och bland annat dök detta upp - ni vet att i min ålder är sex att jämföra med att spela biljard med ett snöre.
Alltså, vars får han allt ifrån?
En dröm jag hade som barn var ju att bli radiopratare och enligt syon på skolan där jag gick var det el-tele linjen som var aktuell för en blivande radiopratare, det närmaste jag kom en radio på gymnasiet på den linjen var att löda ihop en batteriladdare med radion spelandes i bakgrunden. sagt och gjort, jag hoppade av skolan.
Nu sitter jag här ett x-antal år efter detta och tar snart examen, men denna gång som lärare, vi är nu inne i vårt examensjobb och jag tror att vi fixar detta bra.
Hejja Linda vad jag är bra!

Men nu till den största nyheten, jag & Göran har motionerat, i snön har vi tjoppat oss fram, det tog 45 att gå våran runda, som vi inte gått sen vintern 2006. När vi kom hem fotade jag snögubben och stannade av lite, vilket jag ej skulle ha gjort, jag höll inte på att kunna ta mig uppför trappen inne, benen var stela och kramp i fötterna. Undra om vi ska gå ut på mer promenader?
Joop, tror det behövs.

Dagens dissning: mardrömmar, fy, man kan inte kontrollera dem och de tar sällan slut när man vill!

Dagens hissning: en öm och go puss på kinden tillsammans med orden - mamma, du är bäst!

Hoppas tomten inte sett mig idag!

Taskigt humör, jepp, jag erkänner.  Är det vädret som gör mig irriterad eller? Har inte alls haft en av mina bästa dagar idag, kort stubin och stora explosioner och mellan varven en å annan jordbävning. Men just nu känner jag mig ganska tillfreds och har nog fått ur mig alla ilska för ett bra tag framöver. Sitter just nu här med julmust & pepparkakor ihopp om att fortsätta det lilla som är kvar av året med ett glatt humör. Jag tycker inte alls om att vara arg och jag är ingen arg person, men denna vecka har vart otroligt påfrestande, har även bestämt att alla som bara kväver mig ska jag dissa,,,,, ska alltså bara ha kvar de i mitt nätverk som ger mig luft!

Som pedagog har man många drömmar, en av mina drömmar är att bli en sån där jätte intressant lärare, (kanske i stil med Astrid lindgren), en som vet vad hon pratar om och när hon pratar så sitter alla bara å gapar, men hur blir man en sån, finns alla de där talangerna någonstans i mig eller måste jag helt enkelt skaffa mig det, jag tror att det blir en komination, tror nämligen att mycke redan finns där, måste bara lära mig använda det rätt och på ett intressant sätt.
En annan dröm,, är för mig alla dessa pedagogkataloger med läromaterial, spel och annat fiffigt,, önskar jag hade råd att köpa mig ett helt upplag av användbara pedagigiska grejor..men nu finns inte de pengarna så jag gjorde som så,, jag har tillverkat några egna spel idag, fast med ideer från Beta  Pedagog och Sica. Längtar efter att få testa ett av mina spel, det går ut på värdegrundsfrågor formulerade för unga elever.

image157
När vi åkte iväg för att tanka tidigare idag såg vi en jätte snögubbe i rondellen bredvid McDonalds, hoppas nu att den får stå kvar och att den inte smälter och töar bort. Jag känner att jag längtar efter snö och en mysig utemiljö med granar, snögubbar och ljuslyktor. Mina barn har idag ägnat sig åt att se vem som kan förarga den andre på kortast tid, båda har vunnit och förlorat, gråtit och gjort illa varandra,,,,Vad ska man göra? Är det förbjudet att bura in dem för en vecka eller två?

Idag är det ju farsdag, höll ju på att glömma det,,,, men att du är världens bästa pappa, pappa, det vet du väl redan.

När papporna kom till var tanken ganska klar, en far har nått i sig som ingen annan har.....osv

Dagens dissning: mitt onda humör, som förhoppningsvis har bättrat sig nu.

Dagens hissning: den nya låten,,,,,Apologize med Timbland,, önskar jag kunde få in videon så där som andra kan, måste nog gå kurs. Men låten är en äkta go och mysig "hångellåt", för dem som tycker om att hålla på med sånt, själv lyssnar jag på den när jag filar fötterna eller något annat behövligt.

Lördag 11/11

Har funderat en hel del idag, vad är det som gör att man bloggar, vad är det som gör att just jag finner ett nöje i att blogga? Är jag för privat i min blogg, ska man ha med bilder av barnen och övrig familj, vad är relevant att ta upp och inte?

Jag kom fram till att min blogg är min, jag tar upp det jag anser vara viktigt, skriver nog mest för min egen skull, har inget mål med min blogg och jag finner det som ett nöje. Variationen på mina besökare är stor, men främst är det nära och kära som kikar in, att det sen faller in andra bloggare är ju jätte trevligt. Jag tycker själv om att följa med i en del bloggar, tittar gärna på heminredning och de få bloggare i mitt nätverk, en behändig och trevligt sak att se på och följa med, är man inte mycket för telefon snack så är detta en stor möjlighet till en form av kontakt.

image155

Vaknade och kände ett sug, ett sug efter att baka bullar, skyndade mig upp och satte igång en dubbel sats med deg och tog sedan tag i frukosten. Det är ju så väldigt trevligt med frukostar där hela familjen äter ihop. Hugo & Robin hjälpte mig sedan att baka ut bullarna och grädda dem, det blev både stora och små bullar, ingen lik den andre men i slutändan lika god. Ett sväng på stan hann vi också med, lite rulltrappsåkning med Hugo, spel med Göran och sen en snabbis upp till pappa & Inger för att leverera ett par omgångar bingolotter, sen åkte vi hem medan snön sakta dalade ner.

Till middag karvade vi lammkött som vi gjorde skav av, till det kokade vi eget potatismos och det blev smarrigt gott. Sen var det åter dags för det där frisyr fixandet, måste nog tillbaka till Malin och införskaffa sånt där medel hon hade i mitt hår, det tog mig nästan 45 minuter att platta det någolunda platt och jag blev nästan svettig av både värmen och allt slit för att försöka återskapa en coll frilla.

Efter maten och frisyrandet åkte vi till bäst svågern & svägerskan, där vi hann gå igenom livets stora mysterier och Ikea, Svensson Svensson och en skål med chips innan det var dags att åka hem och lägga två sömninga grabbar, men tröttast av dem alla var Göran innan vi väl var hemma.

image156Nu ska vi sova åter igen,,,,,,

Fredag,,ååååå Wibax vann

En härlig vändning i tredje perioden gjorde att Wibax vann med 6-5 mot Skellefteå. Bäst idag var Robban och spelande tränaren Per Stenberg, även bröderna Wikström tyckte jag bjöd på ett härligt samarbete i första perioden. Nils lind var helt suverän som back idag igen (som vanligt) och hade vi inte haft en domare som fått licensen från ett flingpaket, då hade herr Lind spelat ytterligare två minuter.

Finns det likheter,,,,,,

   image153

Vad tycker du farbror Johan=)

En dag där allt trillat på plats, efter en jobbig vecka är vi nu klara med diagnosen och det blev på ett ungefär vad jag misstänkt, en mix mellan autism och asperger, en väldigt högfungerande sådan. Inom vissa delar visade han intelligens som en 15-16 åring och i andra tester under medel, men nu har dörrarna äntligen öppnats och vi har fått rätt till en massa,,, och allt kommer att bli jätte bra för honom. Själv tyckte han att det varit en ganska rolig vecka på Pbu och det kan jag tänka mig att han tyckt, han ställdes inför många kluriga utmaningar och de älskar han att lösa.
Kika gärna in här, under rubriken faktablad finns det bra och sammanfattande texter.
http://www.autism.se/

Efter ett tag hemma på soffan så råkade jag somna lite, men väcktes ganska snart at bröderna BB:s högljudda bråk. Middagen bestod av fläskfile i svartpepparsås och hasselbackspotatis, inte alls illa. Min Sara ringde och som vanligt drog tiden iväg och vi hann prata jätte länge innan vi stressade iväg på innebandyn. Sara och Peter håller på att göra om toan och jag är riktigt nyfiken, oj vad härligt med en ny och fräch toa. Jag känner att jag saknar Sara, hon bor som så långt bort, men vi vet vars vi har varandra och det finns ju telefon.

Detta med frisyren som jag är så nöjd själv med, har fått lite olika kommentarer,,,bla:

-vad har du gjort, klippt dig eller?
- har du använt plattjärn? hmm ja det syns ju.
-åh häftigt utan krull!

kommentarerna är alltså blandade,,,, men det finurliga idag var att få till den där frisyren som Malin fixade och det gick väl inte fullt så bra, måste nog öva massor innan jag kommer på rätta knycken.

Alltså, kan bara inte låta bli CULT serien. Dessa stilrena badrumsprylar fyller ju flera funktioner, en fröjd för ögat och praktiska för "vad man har på toa saker".

image154
Källa: Cult hemsida

Torsdag 8 november

Denna dag är kallad efter våran asgud Tor, och Tor vet vi alla att han hade en hammare,,,,, idag hade jag velat ha hans enorma hammare och banka in lite förstånd hos någon/några. Det är inte ofta jag är arg eller irriterad, men nu känner jag att det faktiskt får vara nog.

Lite allmänt folkvett:
1: man avbryter inte hela tiden när någon talar och börjar mala på om SITT!
2: tycker man en sak, behöver man kanske inte alltid vräka ur sig detta, med risk för att såra
3: världen existerar inte bara kring en person, vi är många som finns och har behov

Fy vad jag vräker ur mig, men det rann visst över idag och på något sätt måste jag få detta ur mig.

Men nu till något trevligare, julen börjar närma sig och på Kvantum såg jag att de börjat ta fram lite julgrejs, det har även kommit några stora härliga julgranar på plats lite här och där i stan. Jag längtar tills det är dags att gräva fram alla små tomtar och elljusstakar, men samtidigt börjar mitt stora bekymmer : vad ska stå vars, dagen innan trettondag jul då har alla sakerna funnit sin plats så att jag är nöjd, men då ska de ju ner igen.

image151

På utredningen idag kom det några tårar åter i mina ögon, det är ett påfrestande arbete att sitta där och koncentrera sig och rannsaka både sig själv, familjen och Robin, hur livet sett ut från 1 års ålder och fram till nu... men varför tårarna kom var av den anledningen att Anne sa - Jag tror jag aldrig haft en mamma som känner sitt barn så väl.
Dessa ord sa hon efter att först ha frågat ut mig, utan Robins närvaro och sen vice versa, och svaren var identiska. När jag tänker efter har det ju bara varit jag och Robin i nästan sex hela år innan Hugo kom, Deras pappa har visserligen också funnits där, men inte på samma sätt. Jag vet och har alltid vetat att jag och Robin är liksom ett på något sätt, från de att han föddes har det varit många jobbiga tider psykiskt och vi har funnits där för varandra. Efter samtal med min mamma så kom åter de där tårarna, för Anne ställde också frågan om Robin tyckte om närhet som barn, och visst gjorde han det svarade jag, men mamma var av annan åsikt, efter ett tag insåg även jag att det faktiskt bara var i min famn han kunde och ville vara, det är bara mig han någon gång stryker ömt på armen, bara mig han har ögonkontakt med bara hos mig han är avslappnad.....
Åh älskade lilla Robin, i mammas armar är du alltid välkommen.

Imorgon är sista dagen och det känns skönt och då ska kriterierna för diagnosen sättas ihop, vi är ganska ense både jag, Anne & Benny, men än är inte alla bitarna på plats.

Dagens dissning: PMS  "Premenstruellt syndrom, PMS, är ett samlingsbegrepp för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen och som i vissa fall kan utgöra ett handikapp. Många kvinnor kan även ha uttalade besvär vid ägglossning. Bland de psykiska besvären kan noteras nedstämdhet, humörsvängningar, ångest och oro. " Wikipedia
Jajjemän, jag har alla dessa symptom och dubbelt av vissa, men å andra sidan så kommer den här Dr Jekyll and Mr Hyde sidan fram hos mig och jag börjar digga den.

Dagens hissning: den vita snön som lagt sig tillrätta så vackert på marken, åh vad ljust och trevligt det blir.

Choklad,,,,,,detta visste du kanske inte!

       

En chokladstång innehåller mer kalcium, protein och riboflavin än en banan eller apelsin.

Choklad motverkar karies. Tanninerna i chokladen motverkar ett enzym som förorsakar karies och fettet hindrar sockret från att fastna i tänderna. Choklad innehåller dessutom kalcium som stärker tänderna och protein som skyddar kroppens vävnader. Choklad innehåller även fluor.

I Danmark resonerar man som följer:

Chokolade bliver udvundet af kakaobuskens bønner. Bønner er grøntsager. Sukker bliver udvundet af sukkerroer. Både roer og bønner er grøntsager. Altså er chokolade en grøntsag!

Choklad innehåller aminosyran fenyletylamin som anses vara afrodisiakisk och sägs kunna "bota" baksmälla. Detta ämne frigörs naturligt i kroppen när man är förälskad och i stället för att somliga tar antidepressiva medel, vilka har till uppgift att förhindra nedbrytningen av kroppens egna fenyletylamin, kan de få sin dos genom att äta mörk choklad. Det finns också andra uppiggande ämnen i choklad såsom dopamin och serotonin, vilka lindrar smärta och höjer stämningsläget.


Kakaobönor var ett betalningsmedel i Mesoamerika. En liten kanin fick man för 4 bönor och en natt med kvinna kostade 8-10. En slav av medelgod kvalité kunde kosta 100 bönor om du hade tur, likaså en hustru. Falskmyntare fanns som borrade hål i bönorna och fyllde dem med jord.

       

Migrän: Ost och choklad har ofta anklagats för att ge migrän, vilket kan orsakas av höga doser av tyramin. Choklad däremot innehåller mycket låga halter av tyramin, mycket lägre än ost.

Fetma: Ren kvalitetschoklad har en bättre fettsammansättning och bidrar osannolikt till fetma då den dessutom innehåller mycket mindre fett än massproducerad choklad med lågt kakaoinnehåll. Den är dessutom dyrare vilket även det kan generera att man äter mindre. Enligt Stephan Rössner, professor med övervikt som specialitet, går det inte koppla hög chokladkonsumtion till övervikt om man ser på befolkningen i en hel nation. Man blir inte tjock och fet av choklad av god kvalitet!

Acne: Nygjorda amerikanska studier visar inget som helst samband mellan chokladkonsumtion och finnar hos tonåringar. Dessa finnar är hormonella obalanser och beror även på avsaknaden av färsk frukt och grönsaker i dieten.

Karies: Choklad smälter i munnen och är därför i kontakt med tänderna under en relativt kort tid, samtidigt som fettet hindrar sockret från att fastna i tänderna. Dessutom innehåller den tanniner som motverkar ett enzym som förorsakar karies. Choklad med högre kakaohalt innehåller även mindre socker och mer kalcium och fluor som stärker tänderna, vilket starkt bidrar till att minska risken för hål i tänderna.
           

Källa: goggle sökmotor på choklad

Efter detta kanske man med gott samvete kan äte lite choklad då och då.


Mjölkchokladtryffeltårta med krispig jordnötsbotten


Ger 12-14 portioner

Tar 25 minuter + tid i ugn

BOTTEN:

1 dl ljus sirap

250 g jordnötssmör, gärna med bitar i

6 dl flingor, till exempel Special K, Cornflakes eller All bran

TRYFFEL:

450 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk


Gör så här:

1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Koka upp sirapen i en kastrull och rör ned jordnötssmöret. Värm försiktigt så att jordnötssmöret smälter, men låt inte blandningen koka.

2. Dra kastrullen av plattan och rör ned flingorna. Krossa flingorna lite och blanda tills de är helt täckta av jordnötssmeten. Tryck ut massan i ett jämnt lager i botten av formen.

3. Hacka mjölkchokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp grädden och mjölken och slå den heta blandningen över chokladen. Mixa till en jämn massa i matberedare eller med mixerstav och häll tryffeln i formen.

4. Låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

5. Lossa tårtan från formens kant med en vass kniv och njut!

Källa: Aftonbladet


Kladdkaka med smulig chokladtopping


Ger 12 portioner

Tar 40 minuter + tid i ugn

KAKA:

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

2 dl strösocker

2 1?2 dl vetemjöl

1 krm salt

TOPPING:

75 g smör

3?4 dl strösocker

3?4 dl ljus sirap

1 dl vispgrädde

2 msk kakao

2 1?2 dl smuliga frukostflingor, exempelvis Start


Gör så här:

1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.

2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.

3. Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.

4. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader.

5. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.

Källa: Aftonbladet


Chokladbrownie



Ger 12 portioner

Tar 300 minuter + tid för tryffeln att stelna

BROWNIE:

300 g nötter, exempelvis hasselnötter, cashewnötter, valnötter eller mandlar

250 g mörk choklad

200 g smör

2 dl råsocker

2 1?2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1?2 krm salt

4 ägg

(inget bakpulver)


TRYFFELGLASYR:

200 g mörk choklad

1 1?2 dl vispgrädde

1 msk honung

25 g rumsvarmt smör

2 1?2 msk konjak, rom eller whisky


Gör så här:

1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Rosta nötterna försiktigt i en långpanna i ugnen eller i en stor, torr stekpanna på spisen. Låt svalna något och hacka sedan nötterna grovt.

2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Smält smöret. Blanda smöret och chokladen och rör ner sockret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en tjock smet.

3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.

4. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen i en liten kastrull och häll den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills all choklad smält och tillsätt då smöret i mindre bitar.

5. Rör ner konjaken och blanda till en jämn och blank massa. För att få en riktigt slät tryffel kan man mixa massan i matberedare eller med en mixerstav. Låt tryffeln stelna, gärna över natten.

6. Lossa brownien ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper eller galler. Smält tryffeln lite i mikron i några sekunder och bred den i ett jämnt lager över kakans topp och kanter. Förvara kakan svalt fram till serveringen

Källa: Aftonbladet


Onsdag 7e oktober

En natt utan värk, vilken härlig känsla, tydligen har jag sovit både hårt och gott(enligt maken). Var trött trots min sömn, men kämpade på och hade tillslut klätt mig själv och mina två söner. Det är hur skoj som helst att ta fram kläder åt dem, de passar ju i allt, ingen fukt i garderoben där inte!
Min nya garderob är ganska full i rätt fina kläder, men vad spelar det för roll, jag ser gräslig ut hur jag än klär mig, varför ser allt så fint ut på andra och framför allt i katalogerna?

Hade med mig kladdkaka som jag bjöd personalen på Norrbyskolan på, recept på den är:
3ägg, 3dl strösocker, 1 1/2 dl mjöl, 4 msk kakao och 1 1/2 tsk vaniljsocker, 175* tills den är lagom kladdig

Efter skolan hade jag klipptid hos Anna Klippare, vi håller som till där hela familjen och idag prövade jag Robins frissa Malin Marklund. Malin frågade om vi skulle göra något häftigt och jag hörde mig själv svara ja.... sagt och gjort, håret och lockarna flög och jag tror jag aldrig blivit så här nöjd över en klippning, nu återstår det bara att se om fröken Bäcklin själv kan frisera med plattång och grejs...

image149

         tankar om frisyrer
* varför tycks alla andra få till det?
*varför vill man ha rakt hår om man har lockigt och tvärs om?

Nå, nu när jag har blivit fåfäng och har en ganska modern frisyr, då ska jag lyxa till det, och i början av december ska Malin färga håret ,  och jag citerar henne " lägga in lite effekter" i håret,,,,

Dagens dissning: prestationsångesten som bland annat jag får lite då & då. En annan lärarkandidat har idag haft uppvisning av sin pjäs som hon gjort med klass 2-3 på Norrbyskolan, den var jätte fin och jag rös när barnen spelade och sjöng........ JAG VILL OCKSÅ GÖRA SÅDANA FINA PJÄSER
(men kan det vara så att jag har åandra sidan gjort något som hon hade velat göra lika bra),,jag hoppas det för min självkänslas skull=)

Dagens hissning: framsteg, när man gör framsteg känner man en glädje och en vilja att fortsätta, idag har jag lyssnat på två killar som skriver en berättelse, jag hörde hur de dividerade, föreslog, sökte olika lösningar och ...VIPS hade skrivit en hela massa i sin berättelse. De var själva väldigt nöjda, vilket är en av de viktigaste bitarna i deras lärande,, och vilka framsteg de har gjort,,

Före dataåldern

Minns du vad ord betydde innan dataåldern?

Jag kommer i alla fall ihåg den tiden när...

  • diskproblem förmodligen var av medicinsk natur.

  • desk top publishing var en bok om möbler.

  • mjukvarupaketet var strumporna du fick i julklapp.

  • den enda affärsgrafik du såg på ett kontor var den på väggen på toan.

  • öppen arkitektur var när byggmästaren glömt sätta på taket.

  • kopieringsskydd innebar att gömma sin examensskrivning för eleven bredvid.

  • den enda optiska lagringsmedia du kunde köpa var glasögonfodral.

  • artificiell intelligens var att låtsas vara smart.

  • bugg var en dans.

  • en POP-up-meny var programmet på en Povel Ramel-revy.

  • när en bläckstråleskrivare var en trasig reservoarpenna.


Recept Hugomacka de luxe

image144


1 skiva Bröd, vad som finns hemma går bra, i detta fall limpa
kalvis bredbara skinkost
inlagd gurka, mängd efter smak
någon kilck här och var av slotts starka senap

ät och njjjjut!

image145


Titta vad man kan skapa av fem figurer!

image138
image139image140image141image142image143

Tisdag 6 /11

Är det mitt huvud som tjorvar eller var avsnittet med House ikväll konstigt, vad händer? hände?
En hektisk dag, men ett å annat har ploppat fast i det Bäcklinska huvudet, efter vad jag tycker rätt många års erfarenhet inom skolan värld har det idag trillat dit något helt ovärdeligt, jag har kommit till insikt att barnens arbeten inte behöver se ut så som jag redan i skallen tänkt ut, textstorlek, stil layout, bilder m.m.m. Barnens forskarböcker kring bondgården är så gott som klara och det hade de definitivt inte varit om jag inte haft Erica med idag, som snabbt kom på en enkel och helt perfekt ide`. Barnen jobbade som sjutton och resultaten blev helt otroliga och skaparna själva var väldigt nöjda, ingen bok blev den andre lik, men vad gör det? Varför ska de se ut på samma sätt? Varför ska allt se ut lika och på det sätt som jag själv vill ha det?

På Pbu har vi arbetat för fullt också, Robin gör ett helt otroligt bra jobb, han är fokuserad och gör sitt bästa. Själv har jag fått 183 frågeställningar,,jo det är sant, jag har fått bedöma 181 situationer och 2 st frågor där jag hade fria ord. Imorgon tar vi ledigt från Pbu, men sen kommer två heldagar för oss.

Hugolina hade målat en teckning åt Robin på dagis idag och jag hade inte förväntat mig att Robin skulle ge Hugo ett diplomatiskt svar vid teckningsgivandet,,,, Hugo blev jätte mallig och glad, vilket han gott kan få vara. han gör sådana framsteg varenda dag att han är värld all beröm han kan få.

Vi åkte bara hem en snabbis och hämtade lite grejs, sen åkte vi till Älvsbyn och till våran Monica. Det tog nästan en timme att köra dit. Snö/regn frös mot rutan, vägen var hal och att ett ex antal pensionärer skulle vara ute och testa sin gamla vrålåk gjorde att jag skyndade långsamt, vågade inte köra om.

När vi kom blev vi varmt välkomnade av Lisa som väntat och väntat, lite hopp i hennes rum på sängen gjorde att även mina barn tinade upp. Monicas mage hade vuxit bra och jag tror det blir en flicka till, men man vet ju aldrig. Förövrigt var Monica lika go och gästvänlig som vanligt, vi bjöds på älgskav med egenhändigt plockad carl-johan svamp och hemmagjort potatismos, mina barn åt så jag nästan skämdes,,,, men jag förstår dem, för gott var det!
Efter maten blev vi alla sminkade av Lisa, hon hade fått en liten sminklåda av moster Elin på sin 3års dag och det var den allra bästa presenten. Med svagt grönt läppstift och med gula dammande ögonfransar kände man sig riktigt häftig. Hugo tyckte det var kul och han fick sen sminka Lisa.
När man har det trevligt går tiden extra fort och när klockan blev halv sju fick vi börja tänka på att åka hemmåt.

Dagens dissning: brytna löften, säger inget mer, tycker de orden talar för sig själva!

Dagens hissning: aha upplevelser som verkligen ploppar fast, det ploppas rätt ofta i mitt huvud, så hörs det ett kluckande ljud så är det därifrån det kommer.

image137

Idag är dagen,,,,

Det är idag 2 år sedan Göran friade, hur det gick till ska jag berätta: Jag låg och sov och sen vaknade jag till toner av Jill Jonsson "Kärleken är", den hade han spelat in på en hel cd( garderat sig om jag behövde betänketid kanske),,, sen kom han med rosor och ställde sig på knä vid sängen och öppnade asken där min ring låg och frågade så fint om jag ville bli hans fru
- så klart att jag ville det!
Och nu är det två år sedan,,, tack Göran, du förgyller min vardag.
image133image134

Att få vara åter på praktiken kändes härligt, jag och tjejgruppen håller på med en hemils för pojkarna och Erica, tjejerna är seriösa och jag får den uppfattningen att det tycker detta är ett trevligt och udda sätt att tala om saker och ting. Den 14/11 ska vi bjuda på en liten tillställning och vi ska jobba hårt fram tills dess.
Började kika efter Kursplansboken under helgen och den säljs inte längre,,, men den som söker han finner, och jag fann en liten udda firma på nätet som hade exemplar av den kvar till salu, så jag får mig en genen för 85:-
Har också märkt att min Hugo är en hejjare på rim, vi har därför ägnat en stor del av kvällen åt att rimma med hans rimmemory och jag har inte en chans, han får betydligt fler par än mamma sin,,, vad kan det bero på?


Diagnos utredning. Första steget i utredningen är gjord, och det var jobbigt, men Robin var jätte duktig och fixade allt(fast på sitt sätt). Imorgon kommer steg 2 och då ska han få se på bilder som inte föreställer något och han ska få "tala om vad han ser", vilket jag tror blir en finurlig grej, för där är han klurig och ser det man inte själv ser.
Med de tester som gjordes idag så är hon och hennes praktikant alldeles säkra på asperger, men det återstår två steg till, samt samtalet på fredag.

När jag var i Stockholm år 2000 så gick vi på Nordiska museet, där var det en utställning som handlade om judarna och förintelsen, man fick en bok som hette "om detta må ni berätta", en helt suverän bok, men med hemska bilder och hjärtslitande text, men den är något som jag hoppas att skolorna tar vara på, för den finns att få gratis. Läste nämligen på en blogg och blev väldigt arg, hur kan man neka till något som verkligen har funnits och hänt (det finns bevis), vad är det som gör att man väljer att ta den sidas parti som förintade nästan ett helt folksläkte. Är det så att en del vet för lite då måste man inom skolan se till att alla elever har en aning om vad som skedde under 2a världskriget, och sen berätta det vidare & vidare.......................

...om detta må ni berätta...
En bok om Förintelsen i Europa 1933-1945. Boken är 84 sidor och beskriver med hjälp av historiska dokument, ögonvittnesskildringar, poesi och fotografier Förintelsen under andra världskriget.
Kostnad: kostnadsfri
Distribution: Bokförlaget Natur och Kultur, tel 08-453 85 00, fax 08-453 85 20
Bilden visar framsidan på Om detta må ni berätta


Dissning:  alla nazister och de stackare som inte har annat att ägna sig åt än att "bevara Sverige Svenskt",,,,, alla vi som bor här i sverige oavsett nationalitet är Svenskar, alla är vi värda lika mycket, försök fatta det!

Hissning: Indonesisk Kycklinggratäng
4 Portioner

1 Grillad kyckling
1 Stor grön paprika
3 dl Vispgrädde
1 Vitlöksklyfta
1 ts Curry (1-2tsk)
1 tb Sambal oelek
1 dl Mango chutney

1. Sätt ugnen på 225 grader 2. Tag av skinnet och dela kycklingköttet i bitar. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg kycklingbitar och paprika i en ugnssäker form. 3. Vispa grädden till löst skum. Rör i vitlök, curry, sambal och chutney. Häll grädden över kycklingen.

Gratinera i ca 20 minuter tills rätten har fått fin färg. Servera med kokt ris.
image135

Sömniga söndag, slumra sött!

Har sovit väldigt dåligt, mina onda knän har värkt nästan hela natten och även fingrarna, kanske är det för att det håller på att bli vinter och kylan kommer, har idag varit på apoteket inne i stan och investerat i en ny form av inflammationshämmande tabletter så håll tummarna på att dessa ska funka. Tog även hem en broschyr för att bekanta mig mer med sjukdomen Artros, och det står att man kan hålla den ganska bra under de förutsättningar att man tar hand om sig själv och lever efter vad man kan och inte bör göra. Nu är det inte säkert att det är just detta som har drabbat mig, men det är ärftligt och mamma har det, så jag får väl se vad doktor Alexander Caven har att säga.


Nog om mig, värre saker har hänt under helgen, Älvsbyn har mista en till ung pojke, orsak vet man inte än, men det hela är tragiskt och jag lider oerhört med hans familj.
Livet känns så orättvist och allför många unga dör,,,, varför ska det vara så?

image131


Jens har spelat match idag, de spelade mot Luleå city och det blev 4-4. Bra på plan var Cristoffer Lindmark och Johan Flinkfeldt, två kommande bra a-lags div 2 spelare. Göran fick ett presentkort på Blå Ängeln av sitt gamla lag, så efter matchen åkte vi dit och åt middag, tyvärr blev vi besvikna, hade höga förväntningar på pizzorna - men nix, Hawaiis här i Munkan har mycket godare pizzor. Efter maten åkte vi och plockade upp två väldigt glada och snoriga barn som spenderat helgen med sin pappa, väl hemma fick de hoppa i duschen och sen krypa i pyjamaskläderna för att mysa ihop med mig. Men när vi väl hade kommit så långt så var det bara Hugo som ville mysa, Robin ägnade sig hellre åt en Nhl tidning.

Veckan som kommer arbetar Göran eftermiddag så det är bara jag & grabbarna hemma om kvällarna, praktiken börjar närma sig sitt slut, men jag kommer att arbeta igen det jag tappat pga sjukdom/flunsan och nu det jag missar pga diagnostiseringen. Det känns trist att praktiken snart är över, det är där jag känner att jag lär mig mest, man ser och tar efter det bra som pedagogerna utför, och att jag fick en super duktig handledare med mycket " tänk" i sig har inte alls gjort att jag längtar ännu mera efter en egen klass och framför allt ett jobb.  Jag läste några väldigt intressanta ord på Ericas blogg http://www.klassiskt.blogspot.com/
där hade hon skivit, jag citerar" Välkommen till ett yrke som faktiskt bara blir roligare ju llängre man håller på :)

image132

Idag har jag också sädat i mitt bokskåp och då kom jag fram till att jag har väldigt många värdefulla böcker, värdefulla för mig. Böcker som handlar om allt från Läsinlärning till Ronja Rövardotter, när jag höll på att sortera fann jag även till min fasa att jag hade ett par olösta böcker, kors i taket hur nu detta gått till? Men läsas ska de. Hittade också igen några böcker som glidit bakom andra nyare böcker, det var skollitteratur från 1890- 1930 tal, intressanta för en sån som jag, som gärna jämför ord och annat sånt där.


Dagens dissning: tv-dekodern från tele 2 som vi fått byta ut ett ex par gånger och som nu IGEN inte alls funkar.... det funkar inte heller att byta leverantör för man får aldrig någon kantakt med de som arbetar på stället tele 2.......


Dagens hissning: går till alla eldsjälar/ funktionärer som ställer upp match efter match, utan er skulle inga matcher bli av.


Lördag 3 november

Grattis lilla älsklings Hugo på din namnsdag=)   Gissa om vi ska kramas imorgon när ni kommer hem.

Hugo sommaren 2002

image130

En arbetssam dag, har jobbat mina 10 timmar och är nu hemma. Det blir en kort blogg ikväll, har inte riktigt ork.

Men vill hissa en sak,,,, nämligen nya arbetskamrater som inte bara är duktiga utan även super trevliga,,, tack Mari för idag.

Fredags fräckisar!

tror att jag överlämnar det åt Gert Fylking som är åter på jobbet efter en något krasslig vecka.  Titti % Rogers däckbytarduell slutade med att Roger vann med 1sek. När jag hade hört på radio kom jag på en sak (vilket iofs händer då och då)jag mailade nämligen Roger och framförde en liten önsketanke, nämligen att de bjuder in en väldigt speciell person, Gunilla Gerland författare men hon har även diagnosen aspergerssyndrom. Jag upplever ofta att folk inte riktigt vet vad asperger är och de har ofta förutfattade meningar och fördomar och min tanke är då att hon ska berätta om hur det är att ha asperger och att vi människor som lyssnar till programet ska "få en djupare inblick" inom själva ämnet asperger.

På måndag börjar våran utredning och jag har talat med Elisabeth Lundström som har skrivit en anamnes om Robins första år och fram till nu och hon ville ha mina åsikter. Jag hoppas att jag snart kommer att få kontakt med mammor i min situation för att byta ut tankar och känslor.

Nu till denna dag, dagen som alltid går alldeles för snabbt,,,,,

Har sovit ganska oroligt på morgonsidan och fick för mig att jag var tvungen att kliva upp och baka bullar, men insåg sen att det var en sån där tvångstanke som handlar om vad jag skulle borda göra. Klev upp och läste yrvaket piteå-tidningen, vilket går förvånansvärt fort, satte mig vid datorn och kikade på bloggen,,,, kikade på andras och hux flux kom jag in på något som heter bloggportalen, där blev det så att jag skapade mig ett användarnamn, så nu finns jag och min blogg även där.

Byte av gardiner medförde även omflyttning av krukor/blommor och annat sånt där som jag vill ska matcha varandra och det tog ett bra tag innan jag mixtrat om så att jag blev nöjd. Hittade ett kort av min brors barn som jag ramade in och lite annat sånt där som satte piff...
image128

Faster små älsklingar, med de klaraste blå ögon som finns.

image127

En ståltråd med pärlor gjorde att denna fula blomma blomstrade upp.

image129

Vaser fån Sia och en ljuslykta gjorde även hallen i trapphuset mysig.

Göran slutade efter ett idag och var aningens trött efter en hel fm vecka, vi pratade om veckan som gått och vad som komma skall, nämligen helgen, men vi bestämde oss för att bara ha en riktig myskväll hemma. Vid fyra snåret kom Jonte och vi åt tacos och drack julmust, sen började väntan på att de bra tv-programmen skulle börja.

Kvällens Idol-omgång gjorde mig tårögd vid ett flertal tillfällen, jag blir väldigt rörd när någon sjunger för någon att den personen har betytt något, lite tjorvig mening det där... men vad jag vill ha sagt är : att med en sång hylla någon man tycker om och visa inlevelse i text och musik, det får mig att rysa, helt underbart!

Criminal minds var lika bra som vanligt och nu är klockan 22:55 och likt ett äldre  par så är det gott stund inne för oss. Behöver nog sova, ska jobba 10 timmar imorgon, och det tär i skallen.

Kram på er Hugo och Robin som är med pappa i fjällen. Saknar er// puss mamma


Fotograf Hugo Bergman Bäcklin

Har precis fört över bilder till datorn och fann att den lille mästerfotografen vart framme igen, blev faktiskt väldigt imponerad några bilder han tagit.......

                                                                             HUGO COLLAGE

image122image123
image124image125image126

Torsdags tankar & å sånt!

En ganska hektisk dag, vi steg upp strax efter sju, då hade herr Hugo sovit klart och ville ha mitt sällskap, vi åt frukost och läste tidningen.... sen "dille" han väcka storebror, men jag övertalade honom att låta bli, Robin har ju lov och måste få sova. När klockan var halv nio ringde Leif och sa att han hade andra tider för dagen viljet resulterade i att även Hugo fick ledigt. Väckte Robin som fick hoppa i duschen och äta frukost, Hugo packade värmeljus och halloween lykta och sen gav vi oss av mot "destination pappa". Men pappan hade lite ärenden att göra så jag och kidsen besökte Åsa och Max medan han fixade det han skulle.

Hos Åsa är man alltid välkommen och det finns alltid något hembakat, är det inte bullar så är det bröd eller något annat gott. Max har jag inte sett sedan i somras och han hade vuxit på längden en hel del, men han brås nog på sin mamma och blir lång. Värre var det med Dennis, Max hamster, han är inte alls pigg och han påminde tyckte jag om Skellepär från Ronja,, grått långt här lite här å där och en vankande gång, kanske hamnar han snart i hamserhimlen.
Vi har alltid en massa att prata om och just nu gläds jag åt att Åsa ska åka till Stockholm med 5 andra "åldringar födda 1967"... att hon unnar sig detta det är på tiden och jag vet att de kommer att få en trevlig helg ihop.

Regn och rusk gjorde att jag med gott samvete kunde krypa ner under filten i soffan och se klart Mord i sinnet på eftermiddagen, sen lagade jag mat som hade kunnat tända eld på vilken majbrasa som helst, detta resulterade också att Göran fick lov att stanna bilen när vi var på stan, han "råkade" dra med sig avgas in i bilen efter en liten prutt,, med rutan nervevad och bildörren öppen återfick jag sakta medvetandet och vi åkte till Kvantum.

Ett besök hos Johan och Helena gjorde att vi åter fick den där, jag vill flytta sjukan,,, om jag ändå hade lika fint och trevligt i mitt hem, då kanske jag skulle vilja bo kvar här. Men just nu känns det så opraktiskt det här med köket uppe och två barn sovandes där nere där jag egentligen vill ha kök och tv-rum.... vad ska vi göra?

Dagens dissning: Gert är sjuk och jag saknar honom, han ska vara på Rix fm, han hör liksom hemma med Titti & Roger där,,,,

Dagens hissning: Snart fredag..Yiiiiihooooooo

RSS 2.0