God Nötpaj med lime
Den amerikanska klassikern har fått en frisk och lite syrlig smak.
100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 lime
1/2 tsk salt
100 g smält smör
4 dl blandade nötter,
t ex valnöt, hassel, cashew eller pinje
Ingredienser
14 bitar
2 1/2 dl vetemjöl100 g smör
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 lime
1/2 tsk salt
100 g smält smör
4 dl blandade nötter,
t ex valnöt, hassel, cashew eller pinje
Gör så här
Hacka ihop mjöl, smör, socker och äggula. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm. Nagga med en gaffel. Låt stå i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda skalet i ugnen ca 10 min. Vispa ägg, socker, sirap, vaniljsocker, lime och salt pösigt. Vispa i smöret. Grovhacka nötterna. Häll smeten i formen och lägg i nötterna. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Låt pajen kallna och stå i kylen, helst över natten. Servera med vispad grädde, gärna smaksatt med rom.Kommentarer
Trackback