Choklad,,,,,,detta visste du kanske inte!

       

En chokladstång innehåller mer kalcium, protein och riboflavin än en banan eller apelsin.

Choklad motverkar karies. Tanninerna i chokladen motverkar ett enzym som förorsakar karies och fettet hindrar sockret från att fastna i tänderna. Choklad innehåller dessutom kalcium som stärker tänderna och protein som skyddar kroppens vävnader. Choklad innehåller även fluor.

I Danmark resonerar man som följer:

Chokolade bliver udvundet af kakaobuskens bønner. Bønner er grøntsager. Sukker bliver udvundet af sukkerroer. Både roer og bønner er grøntsager. Altså er chokolade en grøntsag!

Choklad innehåller aminosyran fenyletylamin som anses vara afrodisiakisk och sägs kunna "bota" baksmälla. Detta ämne frigörs naturligt i kroppen när man är förälskad och i stället för att somliga tar antidepressiva medel, vilka har till uppgift att förhindra nedbrytningen av kroppens egna fenyletylamin, kan de få sin dos genom att äta mörk choklad. Det finns också andra uppiggande ämnen i choklad såsom dopamin och serotonin, vilka lindrar smärta och höjer stämningsläget.


Kakaobönor var ett betalningsmedel i Mesoamerika. En liten kanin fick man för 4 bönor och en natt med kvinna kostade 8-10. En slav av medelgod kvalité kunde kosta 100 bönor om du hade tur, likaså en hustru. Falskmyntare fanns som borrade hål i bönorna och fyllde dem med jord.

       

Migrän: Ost och choklad har ofta anklagats för att ge migrän, vilket kan orsakas av höga doser av tyramin. Choklad däremot innehåller mycket låga halter av tyramin, mycket lägre än ost.

Fetma: Ren kvalitetschoklad har en bättre fettsammansättning och bidrar osannolikt till fetma då den dessutom innehåller mycket mindre fett än massproducerad choklad med lågt kakaoinnehåll. Den är dessutom dyrare vilket även det kan generera att man äter mindre. Enligt Stephan Rössner, professor med övervikt som specialitet, går det inte koppla hög chokladkonsumtion till övervikt om man ser på befolkningen i en hel nation. Man blir inte tjock och fet av choklad av god kvalitet!

Acne: Nygjorda amerikanska studier visar inget som helst samband mellan chokladkonsumtion och finnar hos tonåringar. Dessa finnar är hormonella obalanser och beror även på avsaknaden av färsk frukt och grönsaker i dieten.

Karies: Choklad smälter i munnen och är därför i kontakt med tänderna under en relativt kort tid, samtidigt som fettet hindrar sockret från att fastna i tänderna. Dessutom innehåller den tanniner som motverkar ett enzym som förorsakar karies. Choklad med högre kakaohalt innehåller även mindre socker och mer kalcium och fluor som stärker tänderna, vilket starkt bidrar till att minska risken för hål i tänderna.
           

Källa: goggle sökmotor på choklad

Efter detta kanske man med gott samvete kan äte lite choklad då och då.


Kommentarer
Postat av: erica lövgren

Oh så bra ... nu kan jag äta min choklad med helt andra ögon ...ja jag ska ju inte äta MED ögonen men jag ska stoppa i munnen :) mycket :) mmmmmmm

2007-11-11 @ 10:24:53
URL: http://klassiskt.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0