Saftiga saffransbullar



Saffransbröd

  
 
Tid: Över 60 minuter

Ingredienser:
1 g saffran, 2 pkt
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst, gärna för söta degar
250 g kesella, 1 procent fett
1 ägg
1 3/4 dl socker eller vit baksirap
1 knapp tsk salt
15-16 dl vetemjöl
ev 1 dl russin
uppvispat ägg till pensling

Stöt saffranet med lite socker i en mortel.

Smält smöret och häll i mjölken, degspadet ska vara fingerljummet (max 37 grader). Blanda jästen med lite av degspadet i en bunke eller matberedare. Tillsätt resten av degspadet, saffran, kesella, ägg och socker eller baksirap samt salt och rör om. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg. Jäs övertäckt 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader till mindre bröd, 200 grader för krans och andra större bröd.

Stjälp upp degen på en arbetsbänk och knåda den. Kavla ut. Strö eventuellt ut russin över degen och arbeta in dem.

Baka ut degen till lussekatter, runda bullar eller andra former. Jäs bröden på plåtar cirka 30 minuter.

Den som vill garnera med russin gör det när bullarna är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullar och lussekatter 10-12 minuter mitt i ugnen, längder och kransar 20-30 minuter i nedre delen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0